Ciąża pozamaciczna

ciaza-pozamaciczna_wiem_o_zdrowiu

Forum -> czy to ciąża pozamaciczna?

Tytuł: czy to ciąża pozamaciczna?
Autor:aaaaaskaaaaa
16.4.2010, 09:06
Od prawie 3 tygodni mam typowe objawy ciąży, senność, ból piersi, stan podgorączkowy, ból głowy, pobolewanie w podbrzuszu, częstrze oddawanie moczu. Poszłam do lekarza 16 dni temu, podejżewał bardzo wczesną ciążę, ale test ciążowy wyszedł mi negatywny. Po 2 dniach zaczełam krwawić 2 dni z silnymi bólami, potem 2 dni leciutkiego krwawnienia. 7 dni temu ponownie zrobiłam test, gdyż czułam się jakoś inaczej - chciałam by to była i byłam pewna że to ciąża - wynik testu pozytywny, następnego dnia znowu pozytywny - bardziej wyraźna druga kreseczka, trzeci test kolejnego dnia jeszcze bardziej pozytywny. Przedwczoraj zaczełam leciutko plamić, coś jak brązowe upławy, więc poszłam do lekarza. Pan doktor powiedział, że w macicy nie ma ciąży, że może to być ciąża pozamaciczna, albo że poroniłam. W razie silnego bólu lekarz kazał mi niezwłacznie jechać do szpitala, a za 7 dni przyjść do niego na wizytę. Nie poroniłam, bo wczoraj znowu wyszedł mi pozytywny test, dwie grube krechy. Mam nadal typowe objawy ciąży, plamienia zniknęły, brzuch pobolewa. Od czasu wizyty u lekarza staram się skupić jaki to ból brzucha i w którym miejscu. Ogólnie chwilami całe podbrzusze mnie pobolewa, ale nie mocno, chwilami coś z boku też mnie zakłuje, tylko w okolicy pachwiny, z jednej lub z drugiej strony. Czy to faktycznie może być cp? Czy może tak wczesna rawidłowa ciąża, że lekarz jej nie zauważył? Podejżewam, że to mogłabym być w 4-5 tygodniu, więc może na usg nic jeszcze nie widać. Proszę o pomoc.

Autor:sowa
24.6.2010, 11:23
W takim wypadku KONIECZNA jest dokladna diagnoza i przejscie okreslonych badan. calkiem mozliwe ze byla to ciaza pozamaciczna...

Autor:Tyśka
24.6.2010, 11:39
Czasami podobne objawy do ciąży pozamacicznej występują w ciązy normalnej, ale zagrożonej, wieć w obu wypadkach nie nalezy lekceważyc tych symptomow i udac sie jak najszybciej do lekarza!!!

Autor:frota
27.9.2010, 10:22
ja proponuje udac sie do innego lekarza, aby porownac diagnozy, bo jak wiadomo lekarze nie sa nieomylni i tak jak powiedziala moja przedmowczyni, lekarz mogl nie zauwazyc. najlepej zapisz sie do jakiegos najlepszego specjalisty, bo zdrowie jest najważniejsze

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

ciaza-pozamaciczna_ciekawostki

Ciekawostki

Zapalenie pochwy

Problem infekcji pochwy dotyczy znacznej części kobiet, spowodowany jest zachwianiem równowagi flory bakteryjnej (przewaga złych bakterii). W kobiecej pochwie znajdują się naturalne bakterie, odpowiedzialne za ów stan równowagi, szczególną rolę odgrywają tu pałeczki kwasy mlekowego.

Czy wiesz, że...

Ciąża zagrożona
Okres spodziewania się przyjścia na świat dziecka jest bardzo ekscytujący, jednak dla mam, których ciąża związana jest z ryzykiem, w równej mierze może on przynosić ogromny stres.

Polecamy

Prowadzenie ciąży
Jeśli masz ponad 35 lat, lekarz powinien poinformować cię o badaniu zwanym amniopunkcją, którą wykonuje się od 15 do 18 tygodnia ciąży, w celu wyeliminowania ryzyka zachorowania dziecka na zespół Downa, Touretta, czy inne.

Archiwum

W czasach międzywojennych ubieg ego wieku rozpoczęto badania nad szczególną substancją czynną o nazwie metamizol, która jest znana i stosowana aż do obecnych czasów. Dzięki swojej szybkości dzia ania oraz wyjątkowej skuteczności w uśmierzaniu bólu i gorączki zyska uznanie większości Polaków i ludzi na ca ym świecie. Dość powiedzieć, że jego sprzedaż rocznie sięga, aż 75 milionów tabletek. Metamizol po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1922 roku pod nazwą Novalgin. Pyralgina jest to nic innego jak metamizol sodowy, o właściwościach przeciwgorączkowych oraz przeciwbólowych.